De voetballer

Van kleins af aan droomde Rory de Groot net als miljoenen andere jongens en meisjes op deze wereld van een carrière als profvoetballer. Van zijn elfde tot zijn twintigste doorliep hij alle hoogste jeugdelftallen van Feyenoord en maakthe hij op 4 juni 2003 in een uitverkocht stadion in Uruwa, Japan, op één-en-twintigjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal van de Rotterdamse topclub.

Na een tweede invalbeurt tijdens een oefenwedstrijd in Zuid-Korea vertrok hij naar SVB Excelsior Rotterdam, waar hij op huurbasis in de eerste divisie zijn officiële debuut in het Nederlands betaald voetbal zou maken: Haarlem-uit, 89ste minuut stand 1-4. Verder dan dit zou hij niet komen. Na anderhalf seizoen op de bank en de tribune te hebben doorgebracht, besloot hij in de winter van 2004 een punt achter zijn voetbalcarrière te zetten en deed hij een paar maanden later auditie voor de Toneel-en Kleinkunst Academie in Amsterdam. Tot zijn verbazing werd hij in zijn eerste poging direct aangenomen en begon hij in de zomer van 2005 aan een nieuw leven. Een totaal ander leven.

De theatermaker

Tijdens zijn opleiding aan de Toneelacademie stond hij van 2005-2009 in de avonden als stand-up comedian van het comedy collectief “Comedy Explosion” op het podium en leerde hij met veel vallen en opstaan in sneltreinvaart de kneepjes van het vak.

In 2009 studeerde hij, onder artistieke begeleiding van Adelheid Roosen en Titus Muizelaar, als theatermaker af en vertrok hij voor één seizoen als “artist in residence” naar Station Noord in Groningen.

Daar was hij al performer/acteur te zien in verschillende voorstellingen van het Groningse stadsgezelschap NNT (Achterlanden, Elf Minuten, Alice in Wonderland) en produceerde hij bij productiehuis Grand Theatre zijn eerste voorstellingen. (Sissy Fuzz & Shtick)

Na anderhalf jaar in Groningen keerde hij in 2011 terug naar zijn geboortestad Rotterdam, waar hij zich in de jaren die volgden onder de vleugels van Productiehuis Rotterdam ontwikkelde tot een eigenzinnig en veelzijdige theatermaker met een herkenbare stijl.

De schrijver

Naast zijn werk als theatermaker is Rory de Groot ook werkzaam als auteur. Sinds 2015 publiceert hij met regelmaat reportages, portretten en verhalen in o.a. het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras, Santos en het Feyenoord Magazine. In 2016 publiceerde hij de lovend ontvangen Hard Gras-special 'L'équipe du FLN' en op dit moment schrijft hij aan zijn eerste boek 'Kaf: herinneringen van een belofte'.

De stemacteur

Tot slot is Rory de Groot als stemacteur sinds 20212 bijna dagelijks te horen op de Nederlandse radio en televisie als de vaste voice-over van o.a. Moneyou, Young Capital, BinckBank, Bever en Peugeot. Rory is als stemacteur te vinden bij Soundcircus en AMP.Amsterdam.

.