Theatermaker, schrijver en performer.

 

Op één-en-twintigjarige leeftijd stopte Rory de Groot als profvoetballer bij Feyenoord en deed auditie voor de Toneel-en Kleinkunst Academie in Amsterdam waar hij in één keer werd aangenomen.

Tijdens zijn opleiding in Amsterdam speelde hij in de avonduren als stand-up comedian door het hele land als vast lid van het comedy collectief “Comedy Explosion” (o.a. Javier Guzman en Claudia de Breij).

In 2009 studeerde hij, onder artistieke begeleiding van Adelheid Roosen en Titus Muizelaar, als theatermaker af aan de Toneel- en Kleinkunst Academie en vertrok voor één seizoen als “artist in residence” naar Station Noord in Groningen.

Daar was hij al performer/acteur te zien in verschillende voorstellingen van het NNT (Achterlanden, Elf Minuten, Alice in Wonderland) en maakte hij bij het productiehuis Grand Theatre twee eigen voorstellingen. (Sissy Fuzz & Shtick)

Na Groningen vertrok hij terug naar zijn geboortestad Rotterdam waar hij bij Productiehuis Rotterdam samen met beeldend kunstenares Aukje Dekker de theatrale performance Zinloos Zonder Gêne maakte in de regie van Willem de Wolf.

In het seizoen 2011-2012 hernam hij de muziektheater-voorstelling Shtick , deed hij als theatermaker samen met Aukje Dekker onderzoek bij het Utrechtse productiehuis Huis a/d Werf en sloot hij zich aan bij het theatercollectief de Theaterstraat in Amsterdam-Noord.

In samenwerking met Productiehuis Rotterdam maakte hij vervolgens in het seizoen 2012-2013 de voorstelling ‘Hand in Hand: het verhaal van een Belofte’. Een autobiografische solo over zijn vorige leven als (prof)voetballer, waarmee hij met veel succes ruim twee seizoenen langs de Nederlandse schouwburgen en theaters toerde.

In 2015-2016 produceerde hij zijn laatste voorstelling 'Zwarte Voeten'. Een theatraal vervolg op 'Hand in Hand', waarin hij zijn dromen, twijfels én mislukkingen spiegelde aan het leven en werk van zijn grote literaire held Albert Camus.

In diezelfde periode publiceerde hij ook zijn eerste verhalen in het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras en kreeg hij van de gerenommeerde uitgeverij Ambo Anthos zijn eerste boekcontract aangeboden. In augustus 2016 publiceerde hij een lovend ontvangen special voor Hard Gras ('L'équipe du FLN') en eind 2018 verwacht hij zijn debuut af te ronden.

Ook werkte hij sinds 2015 mee aan het succesvolle theaterconcept 'Sportmonologen', waarin oud-sporters en Olympische kampioenen in de vorm van een korte monoloog hun verhaal over de andere kant van de medaile met het publiek delen. Deze voorstellingen speelde hij o.a. op de Parade in Rotterdam en Amsterdam en de Kleine Komedie.